Wat is Via Ferrata?Wat is Via Ferrata?

Via Ferrata betekend rotswandklimmen met een specifieke touwenset die als beveiliging wordt vastgeklikt aan een stalen kabel die als een soort leuning langs de rotswand loopt, in het Duits wordt deze sport “klettersteigen” genoemd, ook welbekend als "via ferrata". Niet echt een sport voor iemand met hoogtevrees, hoewel dit soms net wordt aanbevolen om hoogtevrees te overwinnen.

Een klimgordel, met een speciale 2-touwen set met aan beide uiteinden een musketon, is zowat het enige materiaal dat u nodig heeft. Dit natuurlijk wel gecombineerd met sterke schoenen en een klimhelm. Via ferrata of klettersteigen is een sport die wordt uitgeoefend in de bergen en mag in geen geval alleen worden ondernomen. De set met 2 touwen zorgt ervoor, dat u altijd 1 musketon aan de rotswand vastgeklikt kunt laten terwijl u bezig bent om de andere musketon weer aan een nieuw stuk staalkabel te bevestigen. Los dus nooit beide musketons tegelijk. Als rotsklimmen voor u net iets te ver gaat, kan dit een alternatief vormen, gezien het klimmen zelf er minder aan te pas komt.

U vindt de details terug in allerhande klimgidsen!


Resultaten per pagina wijzigen ...
Wandelgis & klimgids Alpes valaisannes 5 - SAC
€ 48,94
incl. BTW
Lees meer
Schweizer Alpen-Club SAC

Wandelgis & klimgids Alpes valaisannes 5 - SAC • 9783859021150

Door: Schweizer Alpen-Club SAC – Gepubliceerd: 1 januari 1991

Wandelgids & klimgids - Alpes valaisannes 5 Omvat het gebied: Du Strahlhorn au Simplon Productomschrijving: De gids beschrijft de keten van de Mischabel en de Weissmies. De Fletschhorn die de meest prestigieuze 4000er van het Wallis heeft. Bijvoorbeeld de Dom, de hoogste bergtop in de Zwitserse Alpen. In deze editie vind u ook een hoofdstuk van de beklimming van het land, zoals het gev…

Via Ferrata, Klettersteigen of rotswandklimmenVia Ferrata, Klettersteigen of rotswandklimmen

Via Ferrata, Klettersteigen of rotswandklimmen? De routes starten niet ergens beneden aan de voet van een berg om bovenaan te eindigen. Bij via ferrata-routes start u al op een bepaalde hoogte, om dan zijdelings de bergrand te volgen. Dit maakt het een gemakkelijker alternatief voor de fysiek zeer intense rotsklimsporten. Bij rotsklimmen speelt ook de uitrusting een nog grotere rol. Bij rotsklimmen moet u bijvoorbeeld afhankelijk van het soort rotsformaties een aangepast soort schoenen kiezen, dit om een maximale grip te bekomen en uitglijden zo goed als mogelijk te voorkomen. 

Het spreekt voor zich dat de 2-touwen-set die bij via ferrata wordt gebruikt, u veilig houdt, maar niet van de rotsen glijden tijdens de route is toch wel mooi meegenomen. Want zelfs al valt u niet helemaal naar beneden, schaafwonden zijn ook niet bepaald een aangenaam cadeau. Omdat verraderlijke uitschuivers nooit helemaal uit te sluiten zijn, doet u bij via ferrata best ook altijd een klimhelm aan. De rotswand is niet echt vergevingsgezind als u er met uw hoofd tegenaan stoot. In deze sport bestaan 2 soorten boeken: locatieboeken en techniekboeken.

De locatieboeken zijn echt talrijk en maken bij heel veel uitgevers een onderdeel uit van hun gamma. De techniekgidsen daarentegen, en zeker als we spreken over Via ferrata, zijn niet in zo grote aantallen te vinden, maar daarom niet minder belangrijk. BIBLIOTREK biedt een kleine hoeveelheid degelijke via ferrata gidsen, die u toelaten u te verdiepen in de wereld van via ferrata. Zoals vermeld is dit een bergsport en de techniekgidsen zijn dan ook vooral verkrijgbaar in de talen van de gebieden waar de bergketens zich bevinden.

Wat met de veiligheid?Wat met de veiligheid?

Wat met de veiligheid? wie klimmen zegt, zegt hoogte. Dat zou toch voor elke potentiële klimmer een voor de handliggende zaak moeten zijn. Dus dat betekend dan ook dat alles wat naar boven gaat terug naar beneden komt. Hopelijk niet in 2 seconden. Veiligheid is dus van groot belang in de klimmerswereld. Een gouden raad is dat u geen goedkope materialen neemt, van ongekende merken, die dergelijke materialen verkopen aan non-proffesionelen.

Bij de aankoop van klimmaterialen, ligt de keuze volledig in uwe handen, u kiest wat u neemt, en bijgevolg dus ook het niveau en meegaande veiligheidsniveau. Houd u het bij merken als 4SRT, Arbortec, Arbpro, ART, Bashlin, Beal, Berger, Camp, Climbing Technology, CMI, Cousin, Distel DMM, Eckla, Edelrid, FallSafe, Falteimer, Francital, FTC, Gleistein, Haas, Haberkorn, Helly Hansen, Inter, ISC, Kask, Kiwi Klimbers, Kong, Maillon Rapide , Miller, Nite Ize, Notch, Petz, Protekt, Reecoil, Rock Exotica, Shizll, Silverbull, Simarghu, Skylotec, Stanley, Stein, Teufelberger, Tractel, Tree Austria, TreeUp, Weaver & Yale.

Niet alle van deze vermelde speciaalzaken bieden enkel klimmateriaal voor klimmers, ook andere eigenschappen komen aan bod.